Loggboken, The Log-book 2003-2005

 

I januari 2003 började 10 handgjorda böcker att resa mellan Kina och Sverige. De hade tillverkats av fem svenska och fem kinesiska konstnärer, alla kvinnor. Det var Ragnhild Brodow, Annica Danielsson-Almen, Kristina Jansson, Eva Källander, Gudrun Westerlund från Sverige och Lei Yan, Fu Liya, ShenQin, Jiang Jing, Tao Yini från Kina.

Upprinnelsen till dessa sändningar var att jag sommaren 2002 läste en tidningsartikel om kulturcentret TC/G Nordica, som är en livaktig och uppskattad mötesplats både för kineser och utlänningar i Kunming i sydvästra Kina. TC/G Nordica startades av Anna Mellergård år 2000. Dit vill jag åka, tänkte jag och tog kontakt. Iden om Loggboken och utbytet med kinesiska konstnärer utvecklades i samråd med gruppen i Sverige och Anna Mellergård. Efter en rekognoseringstur till Kunming, som jag fick möjlighet att göra hösten 2002, för att leta reda på fem kinesiska konstnärer, var det hela igång.

Utväxlandet av Loggböcker pågick under hela året 2003. Varje gång böckerna anlände till Kina eller Sverige, valde vi en bok och skapade bilder, skisser, foton och text i den. Böckerna samlades sedan ihop och skickades tillbaka. När en bok ansågs färdig, gjordes en ny.

När postavin kom, kontaktade vi varann: nu har det kommit paket! Det var som julafton att öppna och se vad de andra hittat på denna gång. Det blev en utmaning, att svara på olika sätt i olika böcker; speciellt att i bild försöka föra ett samtal och att låta sig inspireras av vad den andra gjort. Det blev drygt 30 böcker under året. Alla olika till innehåll och form.

I mars 2004 träffades alla tio konstnärerna i Kunming, Kina. Vi arbetade tillsammans och gjorde utställningen LOGGBOKEN på TC/G Nordica. Utställningen visades också genom Long March Foundation i Artspace 798 i Beijing under sommaren 2004.

I februari 2005 var det dags för de kinesiska konstnärerna att resa till Sverige där vi fortsatte samarbetet och genomförde den svenska versionen av LOGGBOKEN på Uppsala Konstmuseum.

Utställningarna baserades på Loggböckerna, men såg annorlunda ut i Kina och Sverige. Vi tillförde också något nytt på vardera stället. I Kunming lät vi trycka ett kortspel med bilder ur böckerna, som vi spelade för en intresserad publik under vernissagen. I Uppsala utförde vi gemensamt ett broderi på ett ihopsytt kinesiskt sidentyg, placerat innanför en cirkel av stora olikfärgade kuddar.

Loggboken

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *